nrc.nl nrcnext.nl nrcboeken.nl nrccarriere.nl nrclux.nl
Volg ons via:

Netwerken, hoezo?!

coaching

De jongste generatie werknemers (generatie Y) heeft duidelijk weerstand op netwerken. “Het voelt zo nep, bijna manipulatief” aldus een deelnemer in een van mijn trainingen. “En al helemaal als je zegt: ‘Je Netwerk Inzetten’ “, was zijn reactie op een inleidend verhaal wat ik hield over je netwerk engageren om je te helpen, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging in je carrière. Hij is niet de eerste van zijn leeftijdsgroep die zo reageert. En ik vermoed zeker ook niet de laatste.

Als je de theorie erop naslaat, is het logisch. De jongste generatie werknemers wil authentiek zijn en verwacht ook van mij dat ik ze daarin begeleid. Netwerken om het netwerken is dus geen optie. En vooropgezette bijeenkomsten bezoeken waar mensen komen om hun netwerk uit te breiden al helemaal niet (congressen, open coffees, alumnibijeenkomsten van werk of studie). Wat dan wel? Want hoe schakel je de hulp van je netwerk dan in wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, zonder naar de zoveelste georganiseerde netwerkbijeenkomst te gaan?

Wat nader onderzoek onder de groep Generatie Y-ers in mijn training levert talloze concrete tips op. Sterker nog, wat blijkt?! Het ZIJN netwerkers. Echte authentieke netwerkers. Ondanks dat ze er zelf aversie tegen hebben. Want:

- als ze hulp nodig hebben, vragen ze familie en vrienden “gewoon” om met ze mee te denken of dat ze iemand kennen in een organisatie van hun interesse

- bellen ze dat ene bedrijf op waar ze zo graag willen werken en vragen ze of ze een dag mee mogen lopen

- zetten ze een oproep op hun Facebook dat ze een nieuwe baan zoeken en wachten ze  op de Likes en delen

- gaan ze vrijwilligerswerk doen (omdat het zinvol is) en ontmoeten ze heel veel mensen met dezelfde passie en interesse die hen maar al te graag helpen

-gaan ze op wereldreis en beginnen ze daarna een blog, waar ineens zoveel reacties op komen dat ze hun werk ervan maken

Netwerken, hoezo?! Dat doen ze dus al. En daar worden ze blij van. Zolang je het maar geen netwerken noemt.

 

  Tags: ,
  • Over de auteur

    Iro EvangelouIro EvangelouIk ben organisatiepsycholoog en psychotherapeut i.o. Mijn fascinatie ligt bij het begrip 'leren' en ben zelf altijd nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen. Ik coach professionals in hun ontwikkeling en ben eigenaar van Glimpen, een trainers-netwerk voor on-the-job learning. Ik organiseer meeloopdagen in een andere (werk)omgeving voor mensen met een loopbaanvraagstuk.

    Website van Iro

  • Gerelateerde vacatures

    Alle vacatures ›